Men var ska jag gå …

Men var ska jag gå …

16 mars, 2019 Av av Helena

Ländryggen smärtar men jag vägrar gå till hälsocentralen för att där möta en läkare som inte säger mer än att jag ska äta alvedon eller ipren några dagar. Tänker gå direkt till en naprapat denna gång, eller kiropraktor….eller sjukgymnast…eller massör.

Det är fascinerande vad svårt det är att fatta vad olika yrkesgrupper egentligen gör. Jag började googla lite efter ryggont (nej Google är inte bäst på att ge vårdråd) och det verkar finnas mängder av yrkesgrupper som är villiga att hjälpa mig med min smärta. Men vad är det egentligen för skillnad? Hittade de här definitioner som kanske mer än bara jag kan vara behjälpt av.

Chiropraktor

Chiropraktor, eller kiropraktor, (verkar vara lite olika hur det stavas) jobbar med att justera kroppen så att allt sitter rätt. På Stanleyschiropraktik står det att ”den vanligaste tekniken är kiropraktisk justering”. De verkar alltså justera och manipulera muskler, leder och annat så att det ska ligga på rätt sätt. På så vis minskas smärtan och man kan även förebygga smärta.

Så det är ju helt klart att jag kan gå till en chiropraktor.

Naprapaten

Uppenbarligen en yrkesgrupp som vi är väldigt stolta över i Norden för kollar man över hela världen finns det flera länder där naprapaten inte ens finns. På Svenska Naprapatförbundets hemsida läser jag att naprapaten ”förebygger och behandlar funktionsrubbningar och smärttillstånd”.

Så det är ju helt klart att jag kan gå till en naprapat.

Massör

En massör behandlar mjukdelarna i kroppen och främst muskler. Det känns som att jag främst har koll på vad en massör gör. Har gått till massörer otaliga gånger men då främst för att mjuka upp stel nacke och rygg. Nu handlar det visserligen om att få bort smärtan – eller i alla fall minska den något. Men det är ju bara att läsa vad typ alla massörer skriver så är det tydligt att jag kan boka en tid hos någon av dem. Nästan varje hemsida har information om att massage minskar smärta i muskler och leder.

Så det är ju helt klart att jag kan gå till en massör.

Ja och så här fortsatte dagen. Varje bransch inom vården jag hittade kunde jag kontakta för att få hjälp med min värkande rygg. Lite intressant för allvarligt talat har jag svårt att se skillnaden mellan dessa yrken. Men det finns säkert någon skillnad.

Vi syns och hörs

Helena