Van Gaals krav när han tog över Manchester United

Van Gaals krav när han tog över Manchester United

14 juni, 2017 0 av Helena

Under fotbolls-VM i Brasilien 2014 var det många som höjde på ögonbrynen när Holland spelade mot Costa Rica i kvartsfinalen. Det var helt klart att managern i Holland, Louis van Gaal, enbart ville att hans lag skulle spela för vinst samtidigt som det var lika tydligt att Costa Rica gjorde allt för att bevara resultatet 0-0 så länge som möjligt, helst så att de fick avgöra på straffar. I sin iver att avgöra på ordinarie tid bytte Gaal in en anfallare mot en försvarare.

Louis van Gaal  
Cred: Paul blank – http://www.postproduktie.nl/voetbal.htm, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2206881

Ett mycket vågat drag eftersom det samtidigt blottade holländarnas försvarslinje. När det sedan återstod en mycket liten del av ordinarietid valde han att byta ut målvakten.

Det skulle visa sig vara ett genidrag då den nyinbytta målvakten gjorde ett mycket bra resultat och var en stor del till att Holland tog sig vidare i turneringen.

Med andra ord är van Gaal van att bli sedd som en ”galen” tränare som inte sällan går emot gällande normer och regler för hur man ska föra sitt lag framåt.

När han sedan gick till Manchester United visade det sig att hans ovanliga sätt även snabbt speglade sig i hans arbetssätt i England. Genom sex lite udda punkter ville han skapa det lag som åter skulle få ta tronen i Premiere League.

– Sovboxar – Med högteknologiska sovboxar ville van Gaal få spelarna att maximalt återhämta sig mellan träningarna.

– Nytt och modernt elsystem på hela planen

– Ny gräsmatta – På träningsanläggningen ville Gaal att det skulle vara exakt samma slags gräs som på matcharenan Old Trafford. På så vis skulle träningen bli mer autentisk.

– Mindre stab – Under veckorna var van Gaal bara villig att samarbeta med 22 personer.

– Tydligt mot spelarna – Van Gaal är känd för sina annorlunda metoder och det är inte alltid som spelarna anser att det är så genomtänkt jämt. Kanske var det just därför som ett av kraven var att klubben tydligt skulle markera mot spelarna att de måste anpassa sig till den stil som van Gaal skulle introducera.

– Gemensam måltid – Alla spelare förväntades att alltid träffas över maten på Carrington.

 

Om sedan hans sätt speglar sig i sportsliga framgångar går alltid att diskutera. I VM kom Holland trea efter att ha slagit Brasilien i kamp om bronset.

Fredrik