Vem vinner i MMA?

Vem vinner i MMA?

22 maj, 2017 Av av Helena

Människan har genom alla tider på ett eller annat sätt försökt att mäta sig mot varandra. Ett av sätten att försöka klargöra vem som är bäst är att fysiskt kämpa mot varandra för att se vem som är starkast, snabbast och tuffast.

När det kommer till kampsport har man haft olika traditioner och uppfattningar vilka regler som är schysta och rättvisa. I Europa ansågs det under en period att det var fegt att göra annat än att slåss med nävarna. På andra sidan av världen i Thailand tyckte man att sparkar var ett av de mer viktiga vapnen i närkamp utan vapen och Muay Thai utvecklades.

På senare år har sporten MMA, kort för Mixed Martial Arts, utvecklats. Den startade med syftet att se vilken stil som var den mest framgångsrika och vem som var bäst i världen. Idag är det inte längre kampsportsformer som ställs mot varandra utan alla tränar MMA med allt vad det innebär.

Så hur ska man veta vem som kommer att vinna i en match med MMA-regler? Det finns en aspekr man kan titta på särskilt för att få svar på det.

Kontroll

Den fighter som har störst chans att vinna är den som har kontrollen i matchen. Den naturliga följdfrågan blir då, vad är kontroll?

Alla matcher i MMA börjar stående. Det gör fighters även i start av varje rond. Det innebär att den som kan ha kontroll stående kommer få flera chanser att göra det. Kontroll stående handlar i mångt och mycket att kunna kontrollera distansen mellan dig och din motståndare.

Räckvidden är en bidragande faktor i MMA men egentligen är det viktigare att kunna kontrollera hur man rör sig mot och ifrån motståndaren. Den fighter som klarar det vinner oftare än den som enbart har tunga slag och är en slugger. Ett bra exempel är Lyoto Machida med sin rörliga stil som har sin grund i karate.

Lyoto Machida
By Marcos Joel Reis – Flickr: Lyoto Machida, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20060626

Ett annat sätt att kontrollera sin motståndare än att använda sig av brottning. Om man lyckas ta ner motståndaren och jobba från dominant topposition kommer man att vinna matchen oavsett om man avslutar motståndaren eller inte. Det räcker dock inte att enbart brotta ner motståndaren, detta måste kombineras med effektiva slagserier eller en god förmåga att förbättra sin position.

Så frågan man behöver ställa sig när man ska satsa pengar på MMA är vem som har den bästa förmågan att kontrollera matchen. Statistiskt sett är det den fighter som klarar av att röra sig bäst stående och som har en stark brottningsbas som kommer att vinna.

Fredrik